DOMAINE BRUNO DUBOIS / SAUMUR & SAUMUR CHAMPIGNY / LOIRE

Domaine Bruno Dubois är belägen ett stenkast från den välkända Brézékullen i Saint-Cyr-en-Bourg. Brézé är känt för att producera några utav Loiredalens främsta viner och här omkring har Bruno också majoriteten av sina vingårdar. Bruno kommer från en vinodlande familj och 2002 tog han över egendomen vilken tidigare drevs av hans far och farbror.

Bruno brukar jorden med största vördnad och med sin erfarenhet från bland annat Domaine Marcel Lapierre i Beaujolais är det biodynamiska tillvägagångssättet en självklarhet för Bruno. Vinerna är certifierade av Demeter, smakar himmelskt och vi längtar efter att ni ska få ta del av dessa. Brunos intresse för hållbar odling är stor och han experimenterar ständigt med nya metoder. 2015 började han exempelvis att plantera träd och buskar i vingårdarna, ett uråldrigt tillvägagångsätt för att skapa en större och bättre biologisk mångfald bland vinrankorna.

I källaren är det 100% low intervention wine making som gäller. Alla druvor skördas för hand och majoriteten avstjälkas medan några viner jäser med hela klasar. Jäsning sker på främst betongtankar och i viss mån rostfritt stål. Det må vara lång maceration med skalen för de röda vinerna men där är aldrig tal om någon extrahering vilket gör vinerna ytterst eleganta. Vinerna lagras främst på betongkar och somliga på lerkrus av varierade storlekar. Om ekfat används så är det alltid neutrala och mkt gamla och när det kommer till svavel är Bruno ytterst sparsam. Det är främst de viner som ska exporteras som ser en lite dos svavel och då precis före buteljering.

VINER
2020 Saumur Blanc ”Les Perruches”
2021 Saumur Champigny ”Plume”
2020 Saumur Champigny ”Rococo”
2020 Saumur Champigny ”Villa Parisienne”
2018 Saumur Champigny ”Vue Sur Loire”

VIN: Saumur Blanc ”Les Perruches”
ÅRGÅNG: 2020
PRODUCENT: Domaine Bruno Dubois
DRUVOR: 100% Chenin Blanc
VINGÅRD: Belägen i södra Saumur med rankor som planterades mellan 10 och 30 år sedan.
JORDMÅN:  Kalksten och lera.
VINIFIKATION: Druvorna skördas förhand och genomgår en snabb maceration innan de pressas. Därefter följer naturlig jäsning under ca tre veckor på ståltank. Vinet lagras ett år på lerkrus innan buteljering och då tillförs endast en minimal andel svavel.
TOTAL PRODUKTION: 8,000 buteljer
APPELLATION: AOC Saumur
DEPARTEMENT: Maine-et-Loire
REGION: Pays de la Loire

VIN: Saumur Champigny ”Plume”
ÅRGÅNG: 2021
PRODUCENT: Domaine Bruno Dubois
DRUVOR: 100% Cabernet Franc
VINGÅRD: Belägen sydost om staden Saumur i Saint-Cyr-en-Bourg. Rankorna är 40 år gamla.
JORDMÅN: Kalksten och lera.
VINIFIKATION: Druvorna skördas för hand och sedan delas de upp om 70 respektive 30 procent. Majoriteten avstjälkas och genomgår en kort maceration följt av en 8 dagars naturlig jäsning på betongtankar. De övriga 30% av druvorna jäser med hela klasar och då med så kallad karbonisk fermentering i stängda tankar av rostfritt stål vilket pågår under tio dagar. Denna metod är mest vanlig i Beaujolais och den ger vinerna en påtaglig frukt, energi samt direkt drickbarhet. Efter att de båda delarna jäst klart blandas de samman och får en slutlagring på betongfat under sex månader innan buteljering. Det enda som tillförs vinet är en liten del svavel.
TOTAL PRODUKTION: 12,000 buteljer.
APPELLATION: AOC Saumur Champigny
DEPARTEMENT: Maine-et-Loire
REGION: Pays de la Loire

VIN: Saumur Champigny ”Rococo”
ÅRGÅNG: 2020
PRODUCENT: Domaine Bruno Dubois
DRUVOR: 100% Cabernet Franc
VINGÅRD: En 50-60 år gammal och liten vingårdsplott stax söder om Saint-Cyr-en-Bourg.
JORDMÅN: Kalksten och lera.
VINIFIKATION: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och jäser därefter naturligt med skalen i knappt två veckor på betongtankar. Vinet lagras 8 månader på betongfat innan buteljering och då tillförs endast en minimal andel svavel.
TOTAL PRODUKTION: 4,000 buteljer.
APPELLATION: AOC Saumur Champigny
DEPARTEMENT: Maine-et-Loire
REGION: Pays de la Loire

VIN: Saumur Champigny ”Villa Parisienne”
ÅRGÅNG: 2020
PRODUCENT: Domaine Bruno Dubois
DRUVOR: 100% Cabernet Franc
VINGÅRD: Två mindre parceller strax utanför Saumur där rankorna är 50 år gamla.
JORDMÅN: Kalksten och lera.
VINIFIKATION: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och jäser därefter naturligt med skalen i knappt två veckor på betongtankar. Vinet lagras 12 månader på stora lerkrus innan buteljering och då tillförs endast en minimal andel svavel.
TOTAL PRODUKTION: 4,000 buteljer.
APPELLATION: AOC Saumur Champigny
DEPARTEMENT: Maine-et-Loire
REGION: Pays de la Loire

VIN: Saumur Champigny ”Vue Sur Loire”
ÅRGÅNG: 2018
PRODUCENT: Domaine Bruno Dubois
DRUVOR: 100% Cabernet Franc
VINGÅRD: Mycket liten vingård i den södra delen av Saumur Champigny. Planterad år 1953.
JORDMÅN: Kalksten och lera.
VINIFIKATION: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och jäser därefter naturligt med skalen i knappt två veckor på betongtankar. Vinet lagras ett år på stora lerkrus innan buteljering och då tillförs endast en minimal andel svavel.
TOTAL PRODUKTION: 3,000 buteljer.
APPELLATION: AOC Saumur Champigny
DEPARTEMENT: Maine-et-Loire
REGION: Pays de la Loire